_MG_0905

Salát s pečenou dýní a ricottou

Můj favorit z restaurace Diner, která patří Jamiemu Oliverovi. Když jsem chodila v Londýně do školy, pravidelně jsem si objednávala tuhle podzimní dobrotu. Zkaramelizovaná červená cibulka dává salátu jemnou sladkou chuť a díky dýni je natolik vydatný, že plně vystačí jako hlavní chod – k obědu nebo k večeři.

Na 4 porce
Doba přípravy: 45 minut

1 menší dýně hokkaido (cca 1 kg)
10 lžic olivového oleje (4 lžíce na pečení dýně, 3 lžíce na zkaramelizování cibulky a 3 na dochucení)
16 kaštanů
2 jarní červené cibulky
1 lžíce medu
250 g salátu (já používám směs salátů podle momentální chuti)
asi 200 g ricotty
sůl

1. Na troubě nastavím pečení + horký vzduch a předehřeju ji na 200 °C. Omytou, neoloupanou dýni rozkrojím, vydlabu z ní semínka a nakrájím ji na měsíčky. Zaliju je olivovým olejem a důkladně promnu mezi prsty a rovnoměrně dýni rozložím na plech. Nesolím, protože sůl vytahuje vodu. Naolejovanou dýni rovnoměrně rozdělím na plech, ale osolím ji až po upečení, protože sůl vytahuje vodu. Peču asi 30 až 40 minut, aby byla dýně měkká a konce hezky zezlátly.

2. Kaštany rozpůlím a opražím je na pánvi nasucho. Než se dýně dopeče, oloupu si červenou cibulku a pokrájím ji na osminky.

3. Na pánvi si rozehřeju 3 lžíce olivového oleje a nechám cibulku zkaramelizovat. Pravidelně ji míchám, aby se mi nepřipekla. Asi za 5 minut, když už je měkká, přidám lžíci medu a jemně v ní cibulku promíchám, abych zintenzivnila její chuť. Cibulka je hotová, když je měkká a má dozlatova opečené konce.

4. Salátové lístky nasypu do mísy a jemně je promnu s olivovým olejem a špetkou soli. Přidám upečenou dýni a část opečené cibulky s olivovým olejem a jemně salát promnu mezi prsty. Pak ho rozdělím na talíře a dozdobím opečenými kaštany, pár lžičkami čerstvé ricotty a zbylou opečenou cibulkou v medu.

_MG_0858

_MG_0792

_MG_0797

_MG_0805

_MG_0861

_MG_0870

_MG_0905

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *